În trecut cunoscut şi sub numele de Târgul Iaşilor, municipiul Iaşi este reşedinţa judeţului Iaşi şi principalul centru urban din nord-estul României. Iaşii au fost capitala Moldovei în perioada 1564 – 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 şi 1862 şi capitala României între 1916-1918.
Asemeni Romei Antice, oraşul Iaşi este aşezat pe 7 coline: Cetăţuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Şorogari, Repedea şi Breazu.
Iaşul este oraşul marilor iubiri, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba română, al primului muzeu literar memorial (Bojdeuca din Ţicău) şi al primului Muzeu de Istorie Naturală. Aici funcţionează Universitatea Alexandru Ioan Cuza, una dintre cele mai prestigioase instituţii academice din România, precum şi alte patru universităţi publice şi şapte particulare. Orașul Iași a fost menționat pentru prima oară într-un privilegiu comercial emis în 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. Totuși, deoarece existau clădiri mai vechi de această dată (spre exemplu presupusa Biserica armeană costruită în 1395), se crede că oraşul este mult mai vechi, cel puţin cu câteva decenii. În 1564, domnitorul Alexandru Lăpuşneanu a mutat aici capitala Moldovei de la Suceava.
În 1640, Vasile Lupu a înfiinţat aici prima școală în limba română şi o tipografie în biserica Trei Ierarhi. În 1643, prima carte tipărită în Moldova a apărut la Iaşi.
Obiective turistice Iași
Palatul Culturii
Palatul Culturii este o clădire emblematică, construită în perioada 1906-1925, pe locul fostului Palat Domnesc. Clădirea a servit drept Palat de Justiţie până în 1955 când a fost destinat găzduirii unora din cele mai de seamă instituţii culturale ale oraşului Iaşi, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Național Muzeal “Moldova” Iași şi care găzduieşte în prezent patru muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, precum şi Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.
Teiul lui Eminescu & Parcul Copou
Teiul lui Eminescu este un tei argintiu vechi de circa 250 de ani, aflat în Parcul Copou din Iași. Acest copac, denumit și „copacul îndrăgostiților”, este locul unde poetul Mihai Eminescu își găsea inspirația. În plimbările prin Copou, Mihai Eminescu s-a îndrăgostit de tei, venind deseori să-și adune gândurile sau să discute cu bunul său prieten, Ion Creangă, pe o bancă aflată la umbra protectoare a teiului.
Acest tei este cel mai vechi copac din Grădina Copou. Trunchiul teiului, rămas gol în urma putrezirii, a trebuit să fie plombat cu mortar și consolidat cu manșoane (cercuri) de metal, iar ramurile sunt sprijinite în console.
Biblioteca din palmă a domnlui Grumăzescu Dumitru
La 200m de Hotel Traian, pe strada Lapușnenu, veti gasi „Galeriile Anticariat Dumitru I. Grumăzescu”. Aici se află o colecție de cărți liliputane și cea mai mică carte din Europa care se poate citi doar la microscop.
Bojdeuca lui Ion Creangă
Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi, primul muzeu memorial literal din România (inaugurat la 15 aprilie 1918), este unul din cele 12 filiale literare din cadrul Muzeului Literaturii Române Iaşi.
Casa din pitorescul cartier Țicu, în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă. Pragul acestei case a fost trecut și de însuși Eminescu, mare prieten al lui Creangă.
Merita menționat faptul că Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stanga intrării, împreună cu soția, trei copii și bunica. La vremea sa, Ion Creangă era recunoscut pentru faptul că la căsuța sa din Țicău deținea un grup destul de mare de pisici (aproximativ 30), iar fiecare purta câte un nume asociat unei persoane reale din viața sa. Spre exemplu, întotdeauna a avut o pisică pe nume Mărioara ca și pe mătușa sa zgârcită din satul natal Humulești. Actualmente sunt patru pisici care dau tarcoale casei.
Sunt expuse obiecte aparținând marelui scriitor: ceas argintat, lampă originală, tabacheră de argint cu monogramă, două icoane din secolul al XVIII-lea, mobilier de secol XIX, colecția de documente originale Gheorghe Eminovici, bucoavnă de la începutul secolului al XIX-lea, carte manuscrisă Gheorghe Creangă, fotografii originale: Ion Creangă, Constantin Creangă, rude, prieteni, colecția revistei Convorbiri Literare, cărti din biblioteca Ion Creangă cu autograf; obiecte care au făcut parte din colecția fostului muzeu Ion Creangă de la mănăstirea Golia din Iași.
Grădina Botanică
Grădina Botanică este cea mai veche grădină botanică din România. A fost înfiinţată în 1856 de cel ce îi dă numele acum, Anastasie Fătu, medic şi naturalist, pe o proprietate cumpărată de acesta.
Catedrala Mitropolitană
Catedrala Mitropolitană este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, una dintre cele şase Catedrale Mitropolitane Ortodoxe din România. Sfinţirea Catedralei a avut loc în anul 1887, la ceremonie luând parte şi regele Carol I şi regina Elisabeta. Din anul 1889 a fost adusă, de la Biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi
Mănăstirea a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu între anii 1637-1639 ca necropolă domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri şi forme tradiţionale cu materiale preţioase şi o decoraţie fastuoasă. În pridvorul bisericii sunt înmormântaţi Vasile Lupu cu soţia şi fiul, Dimitrie Cantermir şi Alexandru Ioan Cuza.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza
În corpul A al universității “Al. I. Cuza” se afla un alt monument al orașului Iași, Sala Pașilor Pierduți ce conține 19 picturi ale pictorului Sabin Balașa.
Muzeul Unirii
Clădirea este monument istoric și de arhitectură, construită între 1800 – 1806, în stil neoclasic. Casa Catargiu, azi adăpostind Muzeul Unirii, a fost proprietatea mai multor familii boierești precum logofătul Costache Catargiu, hatmanul Constantinică Palade, spătarul Mihalache Cantacuzino Pașcanu.
Între 1859 – 1862 a fost reședința domnească a primului domnitor al Principatelor Unite – Alexandru Ioan Cuza iar între anii 1916 – 1919, devine reședință a regelui Ferdinand.
Astăzi muzeul expune piese de istorie evocând Revoluția de la 1848 și Unirea Moldovei cu Țara Românească din 1859 (documente, piese de mobilier și obiecte de decorație interioară, obiecte ce au aparținut lui Al. I. Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri și altor personalități ale epocii).
Biblioteca Universităţii Tehnice Gheorge Asachi
Biblioteca a fost inclusă în top 10 cele mai frumoase biblioteci din lume, ocupând poziția numărul 5.
http://www.infotravelromania.ro/iasi.html
http://www.infotravelromania.ro/iasi.html
www.wikipedia.com